TTVS Logo

Tafeltennisvereniging Schijndel

Kampioenen
Facebook
RSS Feed

Onze geschiedenis

Oprichting

Onze vereniging is opgericht op 18 juni 1965 onder de naam "De Flitsers".

Flitsers
 • Medio 1965 besloten een aantal mensen dat het tijd werd om in Schijndel een tafeltennisvereniging op te richten.
 • Een oprichtingsvergadering vond plaats in 'het Braakske' en uit de tienerclub groeide de Flitsers.
 • Het eerste bestuur werd gevormd door Gerard Deelen, Jo Vermeulen, Hans Deelen, Marianne Heesels en oprichter Theo van de Zanden.
 • De vereniging startte op 1 tafel en men moest op de bank wachten tot er plaats was. Al snel kwamen er meer tafels en kwamen er meer leden.

Competitie

Al sinds het begin speelt onze vereniging in de NTTB competitie.

 • In maart 1967 hadden we met J.Koolen, A.Smits, H.Deelen en R.Kivits onze eerste kampioenen in de vierde klasse. Nog vele malen zou een team van onze vereniging kampioen worden, maar de mooiste was die van ons eerste team in het jaar dat wij 15 jaar bestonden. Het team van Riny Kivits, Hans Deelen en Piet Kappen werd kampioen in de promotie-overgangsklasse en promoveerde naar de overgangsklasse. In de laatste wedstrijd werd onder het toeziend oog van een 15-tal supporters Venray met 8-2 verslagen en na een 6-0 tussenstand konden de bloemen tevoorschijn worden gehaald. Een mooier geschenk kon onze club niet krijgen op zijn 15-jarig jubileum.
 • Jarenlang speelden de senioren op zaterdag vanaf 16.00 uur. De senioren spelen nu op vrijdagavond vanaf 20.00 uur, evenals de recreanten. De jeugd speelt op zaterdag vanaf 10.00 uur.
 • Een team bestaat uit drie spelers waardoor er 3 x 3 = 9 enkelpartijen worden gespeeld. Voeg daarbij het dubbel en dan komen we uit op het totaal van 10 partijen. Voorheen kon per duel 2 punten worden vergaard, 2 bij winst en 1 bij een gelijkspel. Een aantal jaren terug is dit gewijzigd en nu telt iedere wedstrijd, dus bij 1-9 verlies heb je toch 1 punt.

Toernooien

Al lijkt het de laaste jaren minder te worden, toch zijn wij veel te zien geweest bij toernooien.

 • In 1968 werd in Schijndel het eerste Meierij toernooi georganiseerd welke gewonnen werd door Catharien uit Eindhoven. In januari stonden diverse Schijndelse leden te popelen om deel te nemen aan de strijd om de Brabantse titels. Het gelukte Hans Deelen en Toos van de Dungen deze titel in het mixed-dubbel in de wacht te slepen.
 • In 1969 werd door de Flitsers voor het eerst zelf de open Schijndelse kampioenschappen. Dat jaar werd er door 150 deelnemers op 11 tafels gespeeld in het tienergebouw en de jongensschool ernaast. In de vierde klasse won een Flitser, Mari van de Brand de ere titel.
  In 1970 kwamen er al 180 deelnemers naar dit evenement, wat toenmaals georganiseerd werd in de L.T.S. te Schijndel. Jan Copier behaalde bij de jeugd de titel en de gebroeders Hans en Henk Kuys de dubbeltitel. De eerste 5 jaren van de vereniging zaten erop en het toernooi groeide verder uit. In 1974 werd het zelfs een landelijk toernooi met 625 inschrijvingen en in 1975 zelfs 700 inschrijvingen.

Internationaal

Ook internationaal heeft onze vereniging bekendheid gekregen.

 • Reeds in 1979 had de T.T.V. Alico de bond gevraagd om een interland te mogen organiseren. Dit verzoek werd mede doordat de andere evenementen zo goed georganiseerd werden ingewilligd. In 1979 bestond de stad Montvoort echter 650 jaar en hebben wij de organisatie afgestaan. Het jaar daarop kregen wij in het kader van ons 15-jarig bestaan de interland wel toegewezen. Het werd Nederland - Polen. Een maandelange voorbereiding moest op 17 september waargemaakt worden. Enkele dagen van te voren kwamen de Polen al Nederland aan en werden ze gehuisvest in een hotel in Heeswijk. In onze eigen clubzaal kwamen ze trainen en dat zorgde voor heel wat hilariteit. Frank keek zijn ogen uit bij het bekijken van de formidabele backhand van Grubba, en toen Kuckharski onder een rally het batje van hand verwisselde vielen zijn ogen bijna uit zijn kassen.
  Op 17 september was de grote dag in de sporthal. Een 200 tal supporters konden genieten van toptafeltennis en na enkele uren verloor Nederland zijn laatse wedstrijd waarmee de stand op 3-4 in het voordeel van Polen uitviel. Na afloop werd T.T.V. Alico door Dhr. Willems, voorzitter van de wedstrijd en de tournooicompetitie en door Dhr. Boeten, voorzitter van de N.T.T.B. bedankt voor de sublieme organisatie van dit evenement.
 • Verder hebben enkele leden van onze vereniging het voorrecht gehad om voor een Nederlands team uit te komen in drielanden wedstrijden georganiseerd door de N.K.S. Op 25 mei 1973 waren het Hans Deelen en Riny Kivits die een uitnodiging kregen om mee te gaan naar Antwerpen om tegen Belgie en Duitsland te spelen. Hans Deelen werd er zelfs winnaar in zijn klasse.
  In 1974 mocht Mari van de Brand naar Papendal om de Nederlandse kleuren te verdedigen.
  In 1975 was het de beurt aan Jo Kuys om ons te vertegenwoordigen in het Duitse Fechen. De komplete Nederlandse ploeg kwam eerst in Sittard bijeen om daarna af te reizen naar Duitsland.
  Enkele jaren lag het stil en in 1977 mocht Mari van de Brand opnieuw afreizen, ditmaal naar Herentals om Belgie en Duitsland te verslaan. Zowel in 1973, 1974, 1975 als in 1977 werden het overwinningen voor het Nederlandse team.

Bekerwedstrijden en achtkampen

De bekerwedstrijden hebben voor ons altijd een grote rol gespeeld, zowel deelname als organisatie.

 • In 1972 werden de achtkampen in Schijndel gehouden. Voorzitter R. van de Greef opende om kwart voor twaalf het evenement samen met bondsgedelegeerde C. Hobbelen. De sporthal was afgehuurd en op 32 tafels werd het toernooi afgespeeld. Jammer dat Hans Deelen met een blessure uit moest vallen, anders had hij hoge ogen gegooid.
 • In 1972 trokken supporters met toeters en bellen naar Heeze om daar Riny Kivits en Hans Deelen aan te moedigen in hun strijd tegen Babro uit Esch. Het werd een ruime 3-0 overwinning en de beker ging mee naar Schijndel.
 • In 1973 hadden we zelf de eer om de bekerfinales te organiseren. Zo'n 200 enthousiaste toeschouwers waren in het tienergebouw aanwezig om Alico 1 voor de tweede maal de bekerfinale te zien winnen. Ditmaal een zwaar bevochte zege op Vice Versa Oudenbosch.
 • In 1978 organiseerden we wederom de Brabantse bekerfinales, en ook dit keer werd het evenement druk bezocht. Het jaar daarop mochten we ook de Zuid-Nederlandse bekerfinales organiseren, hetgeen de sterkste teams uit Brabant naar Schijndel bracht.

Sponsoring

In de loop van de jaren heeft onze club meerdere sponsors gehad. Onze huidige sponsor Gijs van Liempd is nu al ruim 20 jaar onze sponsor.

 • In het verre verleden speelde de reclame nog niet zo'n voorname rol als heden ten dagen. Bij het groeien van een vereniging zijn er dikwijls meer financien nodig en in 1975 vond het bestuur in Dhr. Hurkens een goede sponsor voor onze vereniging. Gedurende 4 jaren heeft hij onze vereniging hierdoor een financieel steuntje in de rug gegeven.
 • In 1979 vond de vereniging in Dhr. Gijs van Liempd van Van Liempd Assurantien, een nieuwe sponsor. Tot op de dag van vandaag, al ruim 20 jaar dus, mogen wij van zijn sponsoring genieten.
 • Ook mochten we in de afgelopen jaren weleens via een zijdeurtje een bijdrage ontvangen. Zo heeft wijlen Jan Schellekens er voor gezorgd dat de financien aanwezig waren voor evenementen die anders niet mogelijk waren geweest.
 • Verder zijn er een groot aantal sponsors bereid gevonden een bijdrage te leveren voor ons clubblad "Spetters".

Nevenaktiviteiten

Onze vereniging biedt naast tafeltennis ook andere mogelijkheden om aktief bezig te zijn.

 • Het woord dropping is bij ons synoniem voor Jo Kuys. Vele jaren heeft hij droppingen verzorgd, waarbij je steeds weer bij de neus genomen werd met op eieren lijkende aardappels en schreeuwende moslims op de Vorstenbosche Bergen. Later namen Rein van de Greef, Mari van de Brand, Jan Sprang en Martien Schevers het roer over van Jo.
 • Naast droppingen is er natuurlijk in de loop der jaren veel meer georganiseerd, zoals :
   Flitsers
  • Jeugdkampen
  • Uitstapjes voor de senioren
  • Bowlingavonden
  • Jeux des Boules
  • Boogschieten
  • Kanoen op de Dommel
  • Zwemmen met de jeugd
  • Voetbalwedstrijden
  • Darten
  • En nog veel meer...

Huisvesting

Al langere tijd is onze vereniging in de weer om een eigen home te verwezenlijken. Het leek erop dat dit eindelijk ging lukken, maar de plannen zijn helaas weer uitgesteld.

 • Allereerst werd getracht een nieuw eigen home te verwezenlijken. De eerste tekeningen werden gemaakt door de speciaal hiervoor opgerichte 'eigen home commissie'. Ondanks alle moeite en inspanningen wilde de gemeente niet meewerken en werd het eigen home geen realiteit.
 • Een tweede optie was een bestaande lokatie te betrekken en aan te passen aan onze eisen. Een mogelijke kandidaat was de gymzaal aan de Wilhelminalaan. Ook hier bleek de gemeente niet voor te porren te zijn.
 • Vervolgens werd getracht om samen met de budoclub iets te verwezenlijken. Ook dit plan werd door de gemeente afgeschoten.
 • Uiteindelijk leek alles toch nog goed te komen. We waren hard bezig om samen met de boogschutters vereniging Amicitia een zaal in de nieuwe sporthal aan de Bunderstraat te gaan betrekken. Het is geen echte "Eigen Home", maar komt wel aardig in de buurt, want we hebben dan tijdens het spelen een eigen zaaltje en een eigen bar. Helaas is Amicitia niet bereid hun kantine te laten gebruiken door anderen, zodat wij voorlopig gewoon in de Vink blijven.